(067) 620 08 79
(095) 580 77 07
(073) 580 77 07
Просмотреть карзину

Антифризи

Для початку розберемося що таке антифриз, у чому різниця між тосолом та антифризом.

Антифриз – це міжнародна назва охолоджуючих рідин для автомобілів. У перекладі з англійської freeze – замерзати, застигати, заморожувати. Antifreeze – не замерзає. За кордоном зазвичай користуються терміном «Antifreeze Coolant», що буквально означає «антифриз — охолодна рідина».

Тосол – це теж антифриз, лише російського виробництва. Саме слово Тосол — це абревіатура назви відділу “Технологія органічного синтезу” (ТОС) Державного науково-дослідного інституту органічної хімії та технології, де він був розроблений наприкінці 60-х років. Закінчення “ол” позначає у хімії приналежність до групи спиртів. Тоді ніхто й не подумав запатентувати цю назву. І ось зараз його використовують багато російських та українських виробників охолоджуючих рідин. Це так само, як всю копіювальну техніку в народі називають ксероксами. А заради справедливості, необхідно помітити, що Тосол — це назва одного цілком конкретного антифризу, а не всієї тієї гами охолоджуючих рідин, що випускаються вітчизняними підприємствами лише за одними відомими рецептурами, що не мають жодного відношення до рецептури Тосола, що випускався в СРСР згідно з ГОСТ 28084-89.

Інтернет магазин Завгар. Антифризи

І все-таки, що таке антифриз? Антифриз — це гліколева основа (етиленгліколь або пропіленгліколь) і пакет присадок (антикорозійних, протипінних, стабілізуючих).

А етиленгліколі – це низькозамерзаючі водні розчини багатоатомних спиртів. Чистий етиленгліколь — це масляниста безбарвна рідина, солодкувата на смак, з температурою кипіння 196°С і замерзання -12,3°С. Базові компоненти, вода та етиленгліколь, становлять 92-97% об'єму рідини, решта — Саме вони визначають суть антифризу, його антикорозійні та антикавітаційні властивості, термін експлуатації та вартість. Саме за присадками відрізняються один від одного антифризи різних компаній.

За технологією виробництва всі антифризи поділяються на:

1. Традиційні антифризи, Traditional Technology.
Як антикорозійні присадки використовуються: силікати, фосфати, нітрити, аміни, нітрати та їх поєднання. Силікатні присадки покривають всю внутрішню поверхню системи охолодження захисним антикорозійним шаром, приблизно як накип в чайнику, чим і забезпечують захист від корозії. Основний недолік силікатних антифризів — Мінімальний термін експлуатації, трохи більше 2 років, викликаний спрацьовуванням присадок, випаданням силікатних гелів, силікатних опадів, які ведуть порушення теплоотвода. Друга величезна нестача силікатних антифризів - вони не захищають від кавітації. Максимально допустима робоча температура 105 C, при її перевищенні присадки розпадаються. В даний час заборонені до застосування практично всіма європейськими виробниками автомобілів.

2. Гібридні антифризи, Hybrid Technology.
До складу пакетів присадок входять солі карбонових кислот та невеликі добавки силікатів (європейська технологія) або фосфатів (японська та корейська технології). Захисний шар утворюють силікати. З недоліків можна відзначити термін служби – до 3-х років.

3. Карбоксилатні антифризи OAT, Технологія органічних кислот. Organic Acid Technology.
Містять органічні антикорозійні присадки на основі карбонових кислот. Карбоксилатні присадки утворюють захисний шар тільки в місцях утворення корозії, що значно підвищує тепловіддачу антифризів. Захисний шар у місцях локалізації корозії формують солі органічних присадок. Антифризи не містять силікатів, фосфатів, нітритів, амінів, нітратів та їх поєднань. Термін служби антифризів цього типу залежить від рекомендацій виробника і зазвичай становить не менше 5-ти років.

4. Поліпшені гібридні антикризи ОАТ. Поліпшена розробка органічних кислот. Advanced Organic Acid Technology.
Абсолютно нове покоління сучасних антифризів. Вони містять високо реактивні пакети силікатних присадок. Поєднують переваги гібридної та карбоксилатної ОАТ технологій. Пакети присадок створюють динамічний та статичний захисні шари. Антифризи мають виняткову теплопровідність і теплоємність.

Імпортні антифризи в основному відповідають нормам США ASTM та SAE. Вони регламентують властивості концентратів та антифризів, виходячи з їх основи (етиленгліколю або пропіленгліколю) та умов експлуатації. Етиленгліколевих антифризів:
- ASTM D 3306 та ASTM D 4656 — для легкових автомобілів та малих вантажівок; - ASTM D 4985 та ASTM D 5345 — для двигунів, що працюють у важких умовах (довго експлуатуються в режимах, близьких до максимальної потужності, на позашляховій техніці, великих вантажівках, у стаціонарних силових установках тощо).

Широко застосовуються стандарти:BS 6580 -1992 01 BASF - Франція,
ONORM V5123 - Австрія,
JIS K2234 - Японія,
CUNA NC956 16 - спільні вимоги до інших спец. Їх досить багато і перераховувати їх у цій статті немає сенсу.

Найбільшою популярністю в нашій країні, як і в Європі, користується система нормативів концерну Volkswagen. На ній давайте і зупинимося.

Специфікації Volkswagen:

Антифриз G11 (TL 774-C) – Під класом G11 виробляють антифризи, створені за традиційною технологією (її ще називають силікатною). В якості присадок, що захищають від корозії, в таких антифризах використовують неорганічні речовини та їх різні комбінації: - Силікати; - Фосфати; - Борати; - Нітрити; - Аміни; - нітрати при: ють всю внутрішню поверхню системи охолодження захисним шаром, приблизно таким, як накип на стінках чайника. Цей шар захищає систему від руйнувань. Але він значно знижує процес тепловіддачі. До того ж цей шар від перепаду температур і вібрації з часом починає руйнуватися і обсипатися вниз. Саме з цієї причини потрібно не забувати міняти такий антифриз не рідше ніж один раз на два роки.

Інтернет магазин Завгар. Антифризи G11
Антифризи G11 позначаються на банках такими написами:
G11 ventional coolants
IAT (Inorganic Acid Technology)

Забарвлюються переважно в синій, зелений або синьо-зелений колір.

Антифризи G12, G12+, G12++ (TL 774-D, TL 774-F, TL 774-G) - Антифриз класу G12 – це наступний етап розвитку охолодних рідин. Недоліки силікатної технології виробники вирішили усунути, освоївши технологію органічних кислот.

Як антикорозійні присадки в антифризах G12 використовуються карбонові кислоти. Звідси друга назва цих антифризів – ndash; карбоксилатні. Їх відмінною особливістю є те, що карбоксилатні присадки не утворюють захисного шару по всій поверхні охолоджувальної системи, а починають працювати лише в місцях виникнення корозії, з утворенням захисних шарів товщиною не більше одного мікрона.
src="/assets/img/articles/10002/10002antifrG12.png" alt="Інтернет магазин Завгар. Антифризи G12" />
Всі мінуси силікатної технології тут стали плюсами:

- Дуже висока тепловіддача; з чого;
- Термін експлуатації антифризу збільшений до 3-5 років. До того ж, п'ять років – якщо ви промили, просушили систему і залили готовий антифриз, що вироблений на заводі, і три роки – якщо щось із цього списку порушили і концентрат розбавляли самостійно.

Але антифризи G12 мають і мінуси – карбоксилатні присадки починають працювати тільки тоді, коли почалися корозії. Тобто почали «лікувати» тільки тоді, коли «хвороба» вже проявилася, і нічого не зробили для її профілактики.

Антифризи G12 позначаються на банках такими написами:
G12
Carboxilate coolants
OAT (Organic Acid Technolog
виробники охолоджуючих рідин зробили півкроку тому і поєднали силікатну технологію з карбоксилатною. В результаті цього з'явився клас антифризу G12+ (гібридна технологія).

Гібридні антифризи містять крім органічних (карбоксилатних) присадок, також і неорганічні. Європейці, наприклад, застосовують силікати, американці – ndash; нітрити, а японці віддають перевагу фосфатам.

Антифризи G12+ позначаються на банках такими написами:
Hybrid coolants
HOAT (Hybrid Organic Acid Technology)

З 2008 року з'явилися антифризи класу G12++. Це новий вид охолоджуючих рідин, у яких органічна основа поєднується з невеликою кількістю мінеральних присадок. Антифризи G12, G12+, G12++ є різновидами технології органічних кислот. Після півкроку тому (у бік силікатних присадок) технологи почали поступово рухатися вперед, граючи з комбінаціями мінеральних складових. Ця технологія називається лобридною і позначається вона ось так: Lobrid coolants
SOAT coolants

Всі антифризи G12 (і з плюсами і без них) переважно – червоні з усіма відтінками: від помаранчевого до бузкового.

Антифриз G13 (TL 774-J). Останнє покоління антифризів. З'явилися у 2012 році. За своїми експлуатаційними властивостями практично ідентичний G12++ (TL 774-G), хоча має важливе відмінність - основу. Замість отруйної етиленгліколевої основи вони мають екологічно чисту пропіленгліколеву основу. Фарбуються у фіолетовий або рожевий, але теоретично вони можуть бути будь-якого кольору.

Взагалі, колір антифризу – це поняття умовне. Колір залежить тільки від барвника і не відображає специфікації або якості. Спочатку вони всі безбарвні, а барвник вводиться для зручності ідентифікації, особливо всередині одного бренду. Загальноприйняті забарвлення антифризів наведені вище, але це зовсім не означає, що будь-який “підприємливий” виробник не може пофарбувати свій силікатний антифриз у червоний колір та продавати його під виглядом карбоксилатного. Жодними нормативними документами це не обумовлено. Спочатку силікатні колагенти передбачалося зробити жовтими чи зеленими, а всі OAT червоними чи помаранчевими. Тим не менш, зараз ми можемо бачити всі кольори веселки в якості спроб OEM визначити і захистити свій продукт. Колір визначається барвником, що додається наприкінці виробництва і може бути визначальним типу чи складу. При купівлі каністри антифризу, крім кольору, звертайте увагу на технологію виробництва, наявність стандартів та допусків виробників.

Ще кілька слів необхідно сказати про необхідність періодичного спостереження автовласником за станом антифризу в системі, що охолоджує, свого автомобіля. Що може статися?
Може утворитися желеподібна маса на внутрішній стороні горловини розширювального бачка (відкрутіть кришку і загляньте всередину), при температурі навколишнього середовища мінус 10-15°С у ньому помітне помутніння, випадання осаду, частіше спрацьовування вентилятора. Антифриз може змінити колір з початкового на рудий. Це означає, що активно відбувається корозії. Рідину потрібно терміново змінювати, незалежно від того, скільки часу вона прослужила.

Окрім візуального огляду, періодично необхідно вимірювати щільність антифризу. Головне не використати звичайний спиртометр. Його показання можуть шокувати вас (він або безтурботно плаватиме на боці, або покаже температуру замерзання мінус 3-5°С). Необхідно використовувати спеціальний прилад, ареометр, причому, для етиленгліколевого антифризу - один, а для пропіленгліколевого – інший. Ось показання такого приладу можна вірити, за умови дотримання правил вимірювання. Резервуар для рідини потрібно заповнити догори, тільки в цьому випадку прилад покаже реальну цифру. Були випадки, коли механіки СТО для того, щоб розкрутити клієнта на заміну антифризу, заповнювали резервуар частково і знижували показання ареометра на 10-15°С.

Деякі автовласники надходять за принципом "кашу олією не зіпсуєш" і заливають концентрований антифриз без розведення водою. Це не правильно. Нерозбавлений концентрат не можна заливати. Багато хто може заперечити: "Я заливав і нічого працює". Справа в тому, що концентрат антифризу це більше 90% етиленгліколю (або пропіленгліколю) та вода з пакетом присадок. Враховуючи, що температура замерзання етиленгліколю мінус 12,3°С, температура замерзання концентрату буде в межах мінус 13-14°С (а у нас і такі температури бувають рідко). Саме тому власники, які заливають концентрат, не помічають жодних змін. А вдарить мороз -15 З – і концентрат замерзне. Треба відзначити ще одну особливість антифризу: навіть якщо температура навколишнього середовища впаде нижче тієї, для якої ви розбавили свою рідину, можете не хвилюватися, нічого поганого з вашим автомобілем не трапиться. На відміну від води антифризи при замерзанні не розширюються і не утворюють льоду. Утворюється пухка маса кристалів води серед етиленгліколю. Зазвичай, така маса не призводить до заморожування радіатора і не перешкоджає запуску двигуна. Навіть після кристалізації розчину не відбувається суттєвих змін, оскільки коефіцієнт збільшення об'єму у антифризу набагато нижче, ніж у води, та механічних ушкоджень радіатора немає. Антифриз після пуску швидко перетворюється на рідкий стан.

Ось, власне, і все. Вдалого вибору, не замерзнути і не закипіти.

У РОЗДІЛ АНТИФРИЗИ

закрыть
Фото Товар Одиниця Наявність Ціна Кіл-ть Сума
Разом:

Ваш кошик порожній